Ziekteverzuim stijgt, wat kun je eraan doen?

Ziek zijn is zeker voor niemand leuk, maar een zieke medewerker kan ook vervelende gevolgen hebben. Hoe kunnen we ziekteverzuim bij culturele instellingen voorkomen?

De griep komt weer vaker voor nu de coronamaatregelen zijn opgeheven. Hierdoor zijn de verzuimrecords van de afgelopen maanden verbroken. Ziek zijn is zeker voor niemand leuk, maar een zieke medewerker kan ook vervelende gevolgen hebben voor de cultuursector. Hoe kunnen we ziekteverzuim bij culturele instellingen voorkomen?

Wat kost een zieke medewerker?

Uit cijfers van de Centrale Planningsautoriteit blijkt dat er gemiddeld per dag 153 euro aan zieke werknemers wordt uitgegeven. Hierbij gaat het alleen om het doorbetalen van loon. Daarnaast zijn er indirecte kosten, zoals personeel dat vervangen moet worden. Je wilt niet dat activiteiten en tentoonstellingen worden geannuleerd.

Besmettelijk zonder ziekteverschijnselen

Kan een medewerker die thuis ziek is een collega besmet hebben? Helaas kan dat! Volgens het RIVM ben je ongeveer zes dagen besmettelijk en dit begint de dag voor je eerste symptomen.

Voorkomen is beter dan genezen

De Covid-19-pandemie heeft de aandacht voor hygiëne vergroot, maar we merken dat de samenleving langzaam “laks” wordt en dat de handen onvoldoenden worden gewassen. Voor veel mensen geld dat ze niet kunnen werken met een virus in de groep. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Wist je dat…

1. Slechts 33% van de mannen en 64% van de vrouwen de handen met zeep wast na het gebruik van toilet.

2. 80% van de overdracht van ziekten wordt veroorzaakt door handcontact.

3. Natte handen 1000 keer meer bacteriën overbrengen dan droge handen.

Een actieve aanpak tegen ziekteverzuim is cruciaal

Streef als cultuurinstelling naar een proactieve aanpak om ziekteverzuim tegen te gaan. Er zijn een aantal eenvoudige hygiënemaatregelen die het ziekteverzuim kunnen verminderen. Start met het aanpakken van veelgebruikte aanraakpunten en oppervlakken, zoals deurknoppen en bureaus waar virussen en bacteriën blijven hangen. De aanwezigheid van oppervlaktereinigers helpt verspreiding te voorkomen.

Handhygiëne het effectiefst

ziekteverzuim_Cultuurinkoop

Een goede handhygiëne blijft de meest effectieve manier om bacteriële besmetting te voorkomen. Daarom is het erg belangrijk om te allen tijde te zorgen voor voldoende sanitaire producten. De volgende stappen in het terugdringen van het ziekteverzuim zijn het gebruik van contactloze zeep– of desinfectie dispensers en de installatie van sensorkranen. Dit zorgt voor extra gemak en minder contactpunten door automatische uitgave.

CWS is specialist in hygiëne en in samenwerking met Cultuurinkoop adviseren wij je graag geheel vrijblijvend! Wacht niet langer, vul hier het contactformulier in.

Klik hier voor meer informatie over het verminderen van ziekteverzuim.

Deel dit bericht