Van koffiebekers naar toiletrollen

Afval scheiden vinden we inmiddels niet meer dan normaal. Toch vraagt Cultuurinkoop zich af of het niet nog beter kan. Volgens Renewi* belanden er jaarlijks in Nederland namelijk drie miljard kartonnen bekers bij het restafval. Cultuurinkoop en Renewi willen er met Nederlandse culturele instellingen gezamenlijk voor zorgen dat er stappen worden gezet voor een beter milieu.

Door middel het inkoopcollectief voor afvalverwerking van Cultuurinkoop kunnen vestigingen niet alleen het PMD gescheiden laten ophalen, maar kunnen ook gebruikte, kartonnen bekers apart worden opgehaald. Kartonnen bekers bestaan namelijk niet volledig uit karton, maar ook uit een coating van polyethyleen, waardoor ze eigenlijk niet in de papierbak thuishoren.

Dit concept heet ‘Collect a Cup’ en dit is een 100% circulaire oplossing, opgezet door Renewi. Hierbij krijgt zowel het karton als het polyethyleen van de kartonnen beker een tweede leven. Het enige wat Cultuurinkoop van je vraagt is om de bekers leeg in te leveren in de gele zakken die je van Renewi ontvangt zodra je bent aangemeld voor dit concept. Deze zakken dienen niet gevuld te zijn met ander afval zoals plastic zakjes, een klokkenhuis, roerstaafjes, etc. Met slechts 70 bekers kan er al één volledige toiletrol gemaakt worden!

                                             

Recycle proces van koffiebekers, Bron: Renewi.

Heb je verder nog vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Laat het Cultuurinkoop weten door te mailen naar info@cultuurinkoop.nl of door te bellen naar +31 73 211 11 39 en wij zorgen ervoor dat jij zo snel mogelijk geholpen wordt.

*Renewi. (2021, Juli 13). Collect a Cup. Opgehaald van Collect-a-cup.renewi: http://collect-a-cup.renewi.com/

Deel dit bericht